Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Ajdovski gradec

 

Ajdovski gradec

Več na: www www.ajdovski-gradec.com

ajdovski_veduta

Kontaktna oseba:
Rok Petančič, mobile 051/680-289

 

ajdovski_gradec02_xxl
Skica Ajdovskega gradca, po predvidevanjih;
avtor skice: Jože Hanc
ajdovski_gradec01_xxl
Panoramski pogled na Ajdovski gradecTuristično zelo zanimivo je znamenito arheološko najdišče Ajdovski gradec nad Vranjem, ki je urejeno kot arheološki park. Ajdovski gradec (436 m) leži na podolgovatem kopastem griču nad vasjo Vranje severovzhodno od Sevnice.

Gre za najbolj raziskano poznoantično oz. starokrščansko naselbino na Slovenskem, ki priča o zatonu antike in obdobja preseljevanja ljudstev na Slovenskem iz 5. in 6. stoletja in jo lahko primerjamo z naselbinami, kot so Rifnik pri Šentjurju, Ajdna nad Potoki in Veliki Korinj. Skupaj z njimi je zadnji glasnik rimske civilizacije na slovenskem ozemlju. Ajdovski gradec hkrati velja za enega največjih starokrščanskih središč na območju Alp in Podonavja, hkrati pa je tudi eden največjih pomnikov že usihajoče poznoantične dobe na Slovenskem. Mimo Vranja je proti Celei (Celje) potekala rimska pot.

Prva odkritja datirajo v leto 1811. Nadaljnja odkrivanja so se vršila med leti 1901 in 1905. Leta 1970 pa se je pričelo s sistematičnim izkopavanjem. Izkopavanja, ki jih je opravil Narodni muzej iz Ljubljane, so razkrila temelje naselbine, v kateri je v času preseljevanja ljudstev živelo romanizirano staroselsko prebivalstvo. Po petnajstih letih dela so odkrili in restavrirali, večina po enotnem načrtu zgrajeno naselbino. V njenem središču sta stali dve enoladijski cerkvi. V spodnji cerkvi je ohranjen škofovski sedež in polkrožna klop za duhovnike ter krstilnica. V krstilnici so v razrušenem oltarju našli relikvij oz. ostanek s svetimi močmi in šesterokotni krstilni bazenček. Cerkvene stavbe je obdajalo sedem stanovanjskih hiš in vodni zbiralnik s prostornino 120.000 litrov. V stalni vodi nepropustnega zbiralnika so se ohranili deli lesenega ostrešja in ploščadi, na kateri je stalo vreteno in korito. V hišah so arheologi izkopali številne predmete za vsakdanjo rabo: lončenino, vretenca za prejo, rožene glavnike, kamnite žrmlje, tehtnice in različno orodje. Med najdbami izstopa bronasta utež v obliki boginje Lune, posrebrena skleda tehtnice, srebrna igla-pisalo, amfore kot merniki tekočine in možnar kot mera za razsuto blago (žito, sol), vretenca za prejo, roženi glavniki, kamnite žrmlje, različno orodje, glinasto posodje ter stavba s centralnim ogrevanjem, domnevno domovanje cerkvenega dostojanstvenika. Naselbino je varovalo obzidje in obrambni stolpi, pod njo pa je ležalo manjše pokopališče.
Na vrhu Ajdovskega gradca je med obnovljenimi zidovi arheološkega parka tabla s tlorisom naselbine.

FILM "AJDOVSKI GRADEC":
V sodelovanju z domačinom, producentom Bojanom Kostevcem, ki je svoj študij nadaljeval na Inštitutu in akademiji za multimedije Ljubljani in  v sodelovanju s priznano londonsko univerzo Middlesex University, nadgradil svoje znanje na področju filmske produkcije, smo posneli kratek dokumentarni film (19 minut) z naslovom: »Ajdovski gradec«. Tega imajo možnost obiskovalci gradu Sevnica, da si ogledajo in se spoznajo z najdbami ter takratnim življenjem na naselbini. Boljšo predstavnost pa ponazarja animacijski del filma. Dodatno strokovno podlago filmu daje glavni pripovedovalec dr. Timotej Knific iz Narodnega muzeja Slovenije. Koordinatorica projekta je bila Petra Biderman.

Film je tudi podnaslovljen v slovenski jezi ter tri tuje jezike: angleški, nemški in italijanski jezik.

S klikom na povezavo si oglejte 1-minutni insert iz filma:

Poznoanticna_Ajdovska_naselbina
3-D grafično oblikovanje v filmu: Luka Klemenc v sodelovanju z Bojanom Kostevcem

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.OGLED NASELBINE AJDOVSKI GRADEC:
Ajdovski gradec si lahko ogledate sami, saj iz Sevnice vodijo kažipoti, za voden ogled pa se lahko obrnete na KŠTM Sevnica (kontakt : Rok Petančič 051 680 289) ali Turistično agencijo Doživljaj. Organiziramo tudi animirane oglede za otroke! Več na: www.ajdovski-gradec.com

Pot, ki vodi do arheološkega najdišča:

Ajdovski_gradec_pot_01
Pot, ki vodi iz asfaltne ceste

Ajdovski-gradec-nova-pot-18-11-2008-01
Dostopna pot po gozdu
AG_Micina_hisa_ob_vznozju_nahajalisca
Micina hiša


Razgledna tabla na vrhu nahajališča:

AG_razgledna_tabla
Razgledna tabla na vrhu nahajališča


Ostanki naselbine Ajdovski gradec:

AG_1_zgornja_cerkev
Zgornja cerkev
AG_2_spodnja_cerkev
Spodnja cerkev
AG_3_krstilnica
Krstilnica
Ajdovski-gradec-nova-pot-18-11-2008-19
Vodni zbiralnik
AG_7_stanovanjska_hisa_obrambni_zid
Stanovanjska hiša in obrambni zid
AG_pogled_proti_vrhu
Pogled proti vrhu
 


Na www.kstm.si uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih....

Soglašam z uporabo piškotkov na tej strani