Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Grad Sevnica

 

Grad Sevnica
Cesta na grad 17
8290 Sevnica
Več na: www www.grad-sevnica.com

grad_baner

 
Objekt je opremeljen z:

defibrilator wi fi induktivnazanka logo

     

Kontaktna oseba:
Rok Petančič, mobile 051/680-289

 

Grad_zgodovina_www
Grad Sevnica v 16. stoletju.
20130810-Ljubo-Motore-www

Grad Sevnica nad starim mestnim jedrom
Sevnice poleti 2013 (foto: Ljubo Motore)


Zgodovina gradu Sevnica
Na vzpetini nad starim mestnim jedrom Sevnice se dviga grad Sevnica.
Mogočen in trden, videti že od daleč, bedi nad Sevnico in jo čuva.

V zgodnjem srednjem veku je velik kompleks zemlje, ki je bil v lasti koroške grofice Heme, v letu 1043 prišel v last salzburških nadškofov, ki so vrh hriba pozidali prvotni poznoromanski stolp (Bergfried). Sicer pa se grad prvič omenja šele leta 1309 kot Castellum Liehtenwalde.
Med letoma 1479 in 1491 je bil grad zaradi spora med cesarjem Friderikom III. in novo imenovanim salzburškim nadškofom Bernardom Rohrom v rokah ogrsko-hrvaškega kralja Matije Korvina ali po ljudskem izročilu kralja Matjaža.
V prvih desetletjih 16. stoletja so začeli grad utrjevati. Skladno s tedanjo utrdbeno tehniko je dobil obliko pravokotnika z okroglimi ogelnimi stolpi.


Grad Sevnica danes...

FILM "MED LEGENDO IN RESNIČNOSTJO"

Danes se obiskovalci skozi zgodovinska obdobja in legende, ki krožijo o gradu Sevnica predajo v kratkem dokumentarno igranem filmu (21 minut) z naslovom »Med legendo in resničnostjo«. Preplet zgodovine ter legend o gradu gledalce popeljejo igrani kadri domačih društev Topolovških konjenikov in Društva Trg Sevnica.
Film je bil posnet v sodelovanju z producentom Bojanom Kostevcem, ki je svoj študij nadaljeval na Inštitutu in akademiji za multimedije v Ljubljani in v sodelovanju s priznano londonsko univerzo Middlesex University, nadgradil svoje znanje na področju filmske produkcije.

Film je tudi podnaslovljen v slovenski jezik, ter tri tuje jezike: angleški, nemški in italijanski jezik.

S klikom na povezavo si oglejte 1-minutni insert iz filma:

Med_legendo

JavaScript is disabled!
To display this content, you need a JavaScript capable browser.SLAVNOSTNI PROSTORI
Konferenčna dvorana:
V konferenčni dvorani s 30 sedeži se sklepajo pomembna gospodarska in politična vprašanja.

V njej je neorenesančna oprema (opaži, ključavnice), ki v glavnem izhaja iz 19. stoletja. Stene krasijo bogati grbi, v kotu pa stoji stara peč.


Poročna dvorana:

V sobanah v gosposkem drugem nadstropju južnega trakta z renesančno opravo lahko v poročni dvorani v grajskem vzdušju dahnete "usodni da".

Konferencna-dvorana-foto-Rok-Petancic
Konferenčna dvorana

Porocna-dvorana-foto-Rok-Petancic
Poročna dvorana


Stolp poslikan s freskami "Štirje letni časi"
Stolp, ki je poslikan s poznobaročnimi freskami, predstavlja štiri letne čase in poslikavo, ki si jo vsak mladoporočenec zaželi za ozadje skupne fotografije. Freske je v letih 1977-79 v celoti restavriral mag. Viktor Povše.

grad_freske_xxl
Detajl fesk Štirje letni časi;
foto: Bojan Dremelj


Baročni salon:

V 2. nadstropju SZ stolpa gradu Sevnica se bohoti pravi baročni salon. Pohištvo igrivih in bujnih oblik ter čisti, lahko interpretirani detajli v bogatih lestencih in steklenem programu pričarajo očarljivo vzdušje ter blišč baročnega obdobja. Pravi raj za ljubitelje bogate ornamentike iz tega zanimivega zgodovinskega obdobja. Baročni salon smo v KŠTM Sevnica uredili v sodelovanju s podjetji Stillles d.d. iz Sevnice, Kaij d.o.o. iz Dola pri Hrastniku, Uko Kropa d.o.o. iz Krope, Steklarstvo Rogaška d.d. iz Rogaške Slatine, Šiviljstvo Rihtar iz Sevnica, Dominko d.n.o. iz Brežic, Galerijo Ambienta iz Krškega, Elektroinstalacije Damjan Božič s.p. in slikopleskarstvo Alojz Lisec s.p.. V njem so na ogled same izvirne umetnine omenjenih podjetij (Pohištvo programov BIidermajer in Barocco podjetja Stilles, svetila podjetja Kailj d.o.o., kristalni program Steklarne Rogaška, kovani izdelki Uko Kropa d.o.o., zavese Šiviljstva Rihtar, okvirji podjetja Dominko itd.), ki slehernega obiskovalca zagotovo ne bodo pustile ravnodušnega.


Sejna soba:

Sestavni del baročnega salona je tudi sejna soba z baročnim pohištvom, veliko sejno mizo in stoli, primerna za sestanke in srečanja manjših skupin do 20 ljudi. V sejni sobi je tudi sedež Rotary kluba Sevnica (v ustanavljanju).

grad_barocni_salon_www
Baročni salon; foto: Bojan Dremelj

Rotary-sejna-www
Sejna soba

MUZEJSKE ZBIRKE


Šolska zbirka:
Osnovnošolsko izobraževanje se je v sevniški občini pričelo leta 1782.
V muzejski zbirki je prestavljena tudi stara učilnica.

Gasilska zbirka:

Leta 1763 je požar upepelil ves trg Sevnice, ostale so le tri hiše, cerkvi in obe grajski poslopji. Leta 1812, posebno pa leta 1854, je trg skoraj v celoti pogorel. Trg si do srede 19. stoletja ni več opomogel.
V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je bila v Sevnici ustanovljena Prostovoljna požarna bramba z željo, da bi se preprečile nove nesreče, saj so razmeroma številni požari v preteklosti povsem uničili mestno središče.
V gasilski zbirki se nahajajo gasilske aparature, slike, gasilska knjižnica, gasilski propagandni listi, priznanja ...
2. maja 2009 je bila odprta prenovljena zbirka ob 130-letnici organiziranega gasilstva v občini Sevnica.


Zbirka o izgnancih iz občine Sevnica:
Opisuje vojno obdobje na našem območju: preseljevanje ljudi v taborišča, njihovo življenje in težek boj za življenje.

Grajska kapela:

Po končanem obdobju reformacije se je prostor za bogoslužje iz Lutrovske kleti prestavil v JZ stolp prvega nadstropja gradu. Renesančno - baročna grajska kapela, je bila v letu 2005 delno obnovljena, ohranjen je tudi oltar sv. Jurija iz leta 1637. Kapela se še vedno postopoma obnavlja. V njej je možno opraviti tudi cerkvene poročne obrede.


Kamni govorijo

23. maja 2008 smo v pritličnem delu prvotnega stolpa gradu odprli novo muzejsko zbirko: Kamni govorijo. Postavili smo jo v sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije, z dr. Timotejem Knificem.
Sestavlja jo 10 kamnitih spomenikov, katerih prvotna najdba je iz območja občine Sevnica. Večina so originalni spomeniki, trije so kopije in ena fotografija.
Zbirka je edinstvena v Sloveniji, saj takšen način prikaza zbirke še na našem območju ni zaznati. Kamni dobesedno spregovorijo s pomočjo multimedijske predstavitve in svetlobnih efektov. Predstavitveni 9 minutni film je tisti, ki pripoveduje zgodovino in pomen kamnitih spomenikov ter prevzame nalogo vodnika. Avtorstvo filma je prevzel Sevničan Bojan Kostevc, avtorsko glasbo pa prav tako Sevničan Zoran Košir.
Na spodnji povezavi si oglejte predstavitveni film, ki je podnaslovljen v angleški jezik. Na gradu pa vabljeni na ogled celotne zbirke ter filma podnaslovljenega v slovenskem , angleškem, nemškem, italijanskem in hrvaškem jeziku.

Solski-muzej-www-novi
Šolska zbirka - stara učilnica
Gasilska-zbirka-promo-www
Gasilska zbirka
grad_zbirka_o_izgnancih
Zbirka o izgnancih
Grajska-kapela
Grajska kapela
grad_kamni_govorijo1
Kamni govorijo; foto: Ljubo Motore
grad_kamni_govorijo2
Kamni govorijo; foto: Ljubo Motore

GALERIJSKE ZBIRKE
Galerija Ivana Razborška:

V galeriji je zbrano mnogo različnih okraskov krasilne umetnosti avtorja Ivana Razborška in drugih okraskov s celega sveta.

Mosconova galerija:
Mosconova galerija v drugem nadstropju je na voljo številnim občasnim razstavam umetnikov. Ogled galerije gradu je brezplačen. V kolikor pa bi želeli tudi Vi razstavlljati v galeriji, pokličite 051/680-289 ali pišite na grad.sevnica@kstm.si.

 

Razborsek
Zbirka krasilne umetnosti Ivana Razborška
Mosconova-galerija-www
Mosconova galerija

Galerija grad

GRAJSKO LUTKOVNO GLEDALIŠČE SEVNICA:

Grajsko lutkovno gledališče (GLG) Sevnica ima svoje prostore v SZ stolpu 1. nadstropja Gradu Sevnica in deluje od 21. marca 2010.
GLG Sevnica izvaja lutkovna srečanja, seminarje, delavnice in animacije pod strokovnim vodstvom izkušene lutkarice Snježane Pungerčič. GLG Sevnica ustvarja in izvaja tudi avtorske in prirejene lutkovne predstave. Naše najmlajše razveseljuje z odprtimi vrati vsak torek med 17. in 19. uro z delavnicami izdelave lutk, animacijami lutk, razstavami otroških del!
Vabljeni v čarobno deželo lutk! Vstopnine ni!

Kontaktna oseba:
Bernard Pungerčič
e-pošta: spl. stran: www.glg-sevnica.com
tel. 031 655 537


DVORANA ALBERTA FELICIJANA

Dvorana, ki je dobila ime po znanem kulturnem delavcu na sevniškem območju, je danes namenjena kulturnim prireditvam in predavanjem. V njej je 120 sedežev. Je ogrevana in opremljena z osnovno audio in video opremo (projektor, DVD predvajalnik, manjše ozvočenje...). Lahko jo tudi najamete za prireditve, srečanje ipd.

 

AF-dvorana-od-zadaj-www
Dvorana Alberta Felicijana


GRAJSKI PARK

Johann Haendl pl. Rebenburg, lastnik gradu Sevnica iz leta 1803, je zaslužen za nastanek grajskih vrtov in kasnejšega parka. Ta je bil obogaten z mnogimi kipi in je bil najlepši park daleč naokoli.
Danes v njem najdemo kalifornijsko kalocedro, dve veliki platani, visoko sekvojo, rdečelistno bukev, beli gaber, jesen, divji kostanj in hrast.

Namenjen je sprehajalcem za sprostitev in prireditve večjega obsega.


20131129-Grajski-Park1
Grajski park

LUTROVSKA KLET

V bližini gradu Sevnica stoji Lutrovska klet, enonadstropna stavba s portalom in stolpičem, v kateri je delno ohranjena notranja poslikava iz časa okoli leta 1600. V njej je učil Lutrov nauk pisec prve slovenske biblije Jurij Dalmatin.
Bistven sestavni del prostora je poslikava. Ta je po ohranjenih sledovih prvotno zajemala vso notranjščino. Obok zavzema Poslednja sodba, na slavoloku so dopasne podobe Pametnih in nespametnih devic, na zunanji strani pa angeli z mučilnimi orodji. Med sosvodnicami so preroki, angeli z napisom, križanje sv. Janez in sv. Pavel in preroki. V nišah so štirje evangelisti, izraelski kralji, bog Oče, Mojzes in Elija. V plitvih nišah sta uprizorjena Rojstvo in Polaganje v grob.
Po načinu slikanja gre za redek primer slikarske tehnike v oljni temperi na običajni slikarski podlagi. Po slogu je slikarija izrazit primer manirizma v slikarstvu 16. stoletja z močnimi odmevi Michelangelove smeri v kontrapostnih likih.

Lutrovska-16-4-2013-promo
Zunanjost Lutrovske kleti
Lutrovska-klet-Freske
Poslikava v Lutrovski kleti

GRAJSKI VINOGRAD
Spomladi leta 2007 je bil na utrjenih terasah JZ dela grajskega pobočja urejen grajski vinograd. V sodelovanju z domačimi društvi vinogradnikov smo zasadili 500 trt modre frankinje. Teden dni kasneje, ob slavnostnem dogodku za zaključek fasade, sta sevniški župan in grajski vinar zasadila tudi trto potomke lentske trte.


GRAJSKA KAVARNA

grajska kavarna avgust2015

Crt Lipej 11
Foto: Črt Lipej.


STALNI PROGRAMI, KI SE IZVAJAJO NA GRADU SEVNICA (kliknite na tekst za več podrobnih informacij):

- Vodeni ogledi Gradu Sevnica z okolico,
- Veličastne grajske poroke v grajskem parku in dvorani,
- Likovne razstave v galerijah gradu,
- Lutkovne in ustvarjalne delavnice,
- Poletni kulturni festival Sevniško grajsko poletje,
- Animiran ogled Gradu Sevnica za otroke in odrasle,
- Grajske igre,
- Vodene degustacije vin in lokalno značilnih proizvodov,
- Zakup oz. botrstvo grajskih trt
,
- Zbiranje starih predmetov na Gradu Sevnica,
- Srečanja, predstavitve, predavanja, pogostitve...


Za omenjene programe si za več informacij oglejte na spletni strani: www.grad-sevnica.com.


 

Odpiralni čas gradu Sevnica:


velja od 1.4. - 31.10.
za skupine ob predhodni najavi na tel. 051 680 289.

ponedeljek po predhodni najavi
na tel. 051/680-289
torek po predhodni najavi
na tel. 051/680-289
sreda po predhodni najavi
na tel. 051/680-289
četrtek po predhodni najavi
na tel. 051/680-289
petek 15.00 - 18.00
sobota, nedelja, prazniki 13.00 - 18.00

 

 

velja od 1.11. - 31.12. in 1. 3. - 31. 3.
za skupine ob predhodni najavi na tel. 051 680 289.

ponedeljek po predhodni najavi
na tel. 051/680-289
torek po predhodni najavi
na tel. 051/680-289
sreda po predhodni najavi
na tel. 051/680-289
četrtek po predhodni najavi
na tel. 051/680-289
petek 15.00 - 18.00
sobota, nedelja, prazniki

12.00 - 15.00

 

V mesecu januarju in februarju je grad zaprt. Voden ogled gradu je možen samo za vnaprej najavljene skupine nad 10 oseb.
 

 


Na www.kstm.si uporabljamo piškotke, s pomočjo katerih izboljšujemo Vašo uporabniško izkušnjo. Z nadaljnjo uporabo se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih....

Soglašam z uporabo piškotkov na tej strani