Javni zavod za kulturo, šport, turizem
in mladinske dejavnosti Sevnica

12. tradicionalna ročna košnja na Lisci

V soboto, 8. julija, od 15. ure dalje, se bo na Lisci zopet kosilo na star, tradicionalen, ročni način. Ročna košnja z ročnim spravilom sena z grabljami in ročnim nalaganjem trave z vilami na voz s konjsko vprego, je osrednji del družabnega dogodka, na katerem lahko tudi obiskovalci poskusijo kositi in grabiti, saj ne gre za tekmovanje, ampak za pristno delo in druženje. Lansko leto se je zbralo 45 koscev, travo pa je pomagalo pograbiti več kot 30 grabljic in grabcev, ki so prišli iz raznih krajev in društev, vse od Loke, Tržišča, Jurkloštra, Ledine, Planine pri Sevnici, Šmiklavža nad Laškim, Ravne Gore pri Ponikvi, Dol pri Litiji ter iz številnih zaselkov in vasi iz bližnje in daljne okolice Lisce. Svoje orodje prinese vsak s sabo, za malico, pijačo in glasbo pa poskrbimo organizatorji. 

Tudi letos bosta ta dan potekali dve posebni tekmovanji, in sicer prvo v peki ocvirkovke in kot drugo tekmovanje jabolčnikov. Strokovna komisija bo ocenila ocvirkove potice in puhle, obiskovalci pa bodo po načelu ljudskega ocenjevanja poskušali in izbrali najboljši jabolčnik. Vabimo vas k udeležbi na obeh tekmovanjih, za kar bo vsak sodelujoči prejel spominsko majico, najboljši pa tudi dodatne nagrade. Ocvirkovka in jabolčnik sta bili od nekdaj pogosta malica koscev in na Lisci ju bodo lahko poskusili tudi vsi obiskovalci.

Vabimo tudi lokalne pridelovalce in obrtnike, da se predstavijo na stojnici v okviru lokalne tržnice. Kulturno-etnološki pridih bo obogatila Folklorna skupina Spomin DU Sevnica, otroci pa bodo tudi letos v senu iskali sladke zaklade, nato pa se poskusili v »sankanju« po pokošenih strminah. Za pogostitev in glasbo bo poskrbelo Gostinstvo Rantah, tako da se bomo kosci, grabljice in vsi obiskovalci lahko družili še tja v noč. Dogodek podpirata občini Laško in Sevnica, saj je Lisca skupna stična točka obeh občin, kjer se srečamo in družimo občani obeh občin, prireditev pa je rezultat sodelovanja številnih društev iz celotne regije.

Več informacij o dogodku lahko poiščete na spletni strani www.kstm.si pod zavihkom »prireditve«, sicer pa so kontakti sledeči: za prijavo koscev – Milan Volavšek (041 763 860), za ocvirkovke – Olga Lužar (041 940 077), za jabolčnike Aleš Grmovšek (031 655 936) in za udeležbo in prodajo na tržnici – Annemarie Culetto (031 344 916). Za vse ostale informacije pa Matej Imperl (041 254 217).


Image title


Image title