Javni zavod za kulturo, šport, turizem
in mladinske dejavnosti Sevnica

Ajdovski gradec

Arheloško najdišče Ajdovski gradec sodi med najbolje raziskana naselja iz časov preseljevanja ljudstev v 5. in 6. stoletju našega štetja v tem delu Evrope. Ajdovski gradec je eno od večjih starokrščanskih središč na območju Alp in ena bolje raziskanih poznoantičnih višinskih naselbin na Slovenskem. Primerjamo jo lahko z naselbinami kot so Rifnik pri Šentjurju, Ajdna nad Potoki in Korinjski hrib nad Velikim Korinjem. Skupaj z njimi je zadnji glasnik rimske civilizacije na slovenskem ozemlju.

Poleg vznemirljive zgodovine arheološkega parka pa lahko sodobnim obiskovalcem ponudimo tudi moderne vsebine, ki na privlačen način prikažejo življenje gradiščarjev v času obstoja naselbine. Tukaj niso samo goli zidovi in ruševine, pač pa se dogaja veliko stvari.

Na Ajdovskem gradcu potekajo vodeni ogledi za najavljene skupine, animirani ogledi za otroke, izkustvene arheološke delavnice za vse nadobudneže, ki bi na pristen in doživet način želeli spoznati, kako so nekoč ljudje živeli na tem območju in s čim vse so se ukvarjali. V programih boste uživali tako stari kot mladi, saj boste lahko zmleli moko na ročnem mlinu, mikali volno z železnim glavnikom, tkali na statvah, se na voščeno tablico podpisali s stilusom in še marsikaj.... ali pa spoznali Krjavlja in njegovo kozo, gozdnega moža ter domačijo Muce Copatarice in njeno najslavnejšo stanovalko. Ker pa prazen žakelj ne stoji pokonci, in nas resno arheološko delo lahko precej utrudi, ali pa naredi lačnega in žejnega, se lahko okrepčamo v bližnji soseščini na kateri izmed številnih kmetij, ki se ukvarjajo tudi s kmečkim turizmom.

Razstavo makete Ajdovskega gradca in replik izvirnih predmetov, najdenih na Ajdovskem gradcu, si lahko ogledate na Gradu Sevnica.

Več na www.visit-sevnica.com