Javni zavod za kulturo, šport, turizem
in mladinske dejavnosti Sevnica

Animirani ogledi za otroke

Spoznaj barona Moscona

Princi in princese, baroni in baronice, kralji in kraljične odkrite z nami skrivnostni svet 17. stoletja, ko so na sevniškem gradu še živeli baron Moscon in njegovo spremstvo. Na vhodu vas prijazno sprejme baronov sluga Ciril, ki vas po grajskih sobanah popelje vse do baronove spalnice, kjer se hišna pomočnica Marjanca trudi zbuditi barona Moscona.

Vesel bo, da vas vidi, verjemite, in hitro vam bo natresel kakšno svojo zgodbo o lovu na lisice in medvede.

Če boste imeli srečo, vas nemara povabi še na zajtrk.

S Cirilom si boste ogledali še staro učilnico in obiskali Grajsko lutkovno gledališče, kjer vas bo pozdravil sam kralj Lutkan iz dežele Lutkanije.


Grajske igre

Pomerite se lahko še v srednjeveških grajskih igrah – vlečenju vrvi, metanju lesenih cekinov in obročkov, streljanju z lokom, hoji z lesenimi hoduljami in celo v srednjeveškem nogometu v grajskem parku.

Ste že nadeli svojo kronico? Grajska gospoda in baron Moscon s svojimi zgodbami vas že nestrpno pričakujejo.

Animirane oglede, ki so primerni predvsem za predšolske in osnovnošolske skupine, izvajamo v sodelovanju s Sevniškimi graščaki in Grajskim lutkovnim gledališčem www.glg-sevnica.com.

Skupina 20 otrok ali več – 7€ na osebo)  in Grajske igre: (skupina od 20 – 39 otrok – 3,50€ na osebo, skupina 40 in več otrok 2,50€ na osebo


Spoznaj Grajsko lutkovno gledališče

Otroci, popeljemo vas v čarobni svet lutk, da jih v Grajskem lutkovnem gledališču tudi od blizu spoznate. Predstavimo vam kar dvanajst tipov lutk, od naprstne do telesne v človeški velikosti. V krajših zgodbah spoznajte tudi posebnosti lutkovne igre glede na tip lutke, seveda ob strokovni animaciji lutkarjev - igralcev. Ogledate si lutkovno predstavo Kako je pastirček postal kralj, po njej pa lahko tudi sami preizkusite v igranju ali si celo izdelate svojo lutko, ki jo boste odnesli s seboj domov.


Grajske ustvarjalne delavnice in delavnica izdelovanja lutk

Na grajskih ustvarjalnih delavnicah si izdelate ščit ali meč, zlato krono s steklenimi biseri, ogrlico in še kaj. Ker graščaki radi tudi prepevajo, se jim lahko pridružite na zabavi in z njimi zapojete in zaplešete.

Lahko si izdelate čisto svojo lutko. Takšno enostavno (prstno, žlično, malega grajskega duhca na palici) ali lutko z dodatki (krone, ščita, okraskov). Možna je tudi zahtevnejša delavnica, na kateri izdelamo marionetne, dlančne ali ročne lutke. Izdelamo lahko tudi mimično lutko, bolj znano kot muppetovka, ki odpira usta. Vsak udeleženec poleg lutke prejme še dramski tekst za posamezno lutko in potrdilo o udeležbi na lutkovni delavnici.

Program je primeren za otroke od petega leta starosti naprej 

od 1,50€ na osebo naprej, odvisno od izdelave tipa lutke


Grajsko doživetje

Na gradu vas sprejme graščak Ciril in vas po slikovitih hodnikih gradu popelje do grajske kapele, kjer vas že pričakuje baron Moscon. Z veseljem vam pove, kaj se mu je to noč sanjalo in s kakšnim zmajem se je bojeval. Kakšno orožje je uporabil, vidite na hodniku gradu, ki pelje vse do skrite grajske ječe. Le kdo je zaprt v njej? Ujetnik vas prosi za pomoč in od vas je odvisno ali se bo še ta dan osvobodil iz ječe. Napnite moči in poiščite ključ.

Če vam bo le uspelo graščaku pomagati na svobodo, juhej, kakšno veselje vas čaka!

Ne bo šlo brez petja in plesa z grajskim glasbenim bendom.

skupina 20 oseb ali več – 7€ na osebo


Vsi animirani programi se izvajajo ob predhodni najavi skupin na eva.urh@kstm.si ali 051 680 289.