Javni zavod za kulturo, šport, turizem
in mladinske dejavnosti Sevnica

Grad Sevnica

Grad Sevnica stoji na razglednem griču nad starim mestnim jedrom Sevnice. Na mestu sedanjega je nekoč stal grad, ki je bil verjetno sezidan v prvi polovici 12. stoletja. Prvič je pisno omenjen leta 1309 kot »castellum Liechtenwalde«. V času hrvaško-slovenskega kmečkega upora leta 1573 se je za razliko od mnogih drugih izognil uničenju. V tem obdobju je bila na grajskem pobočju verjetno zgrajena tudi Lutrovska klet, ki naj bi jo občasno obiskoval Jurij Dalmatin (ok. 1547 – 1589), ki je kot prvi v celoti v slovenščino prevedel sveto pismo. Klet je kasneje postala grobnica nekaterih sevniških graščakov. Danes v njenih akustičnih prostorih potekajo glasbeni koncerti in druge prireditve.

V zadnjih letih so bila na gradu in njegovi okolici opravljena številna prenovitvena dela, tako da grad in staro mestno jedro pod njim predstavljata čudovito srednjeveško veduto. Grad Sevnica je osrednji kulturni, zgodovinski, politični in protokolarni objekt v občini Sevnica ter obenem središče kulturnega dogajanja.

Grad Sevnica ponuja edinstvena grajska doživetja za vse generacije.

Ponudba Gradu Sevnica


Image title

Prijave na dozivljaj@kstm.si ali 051 680 287. 

Za udeležbo je potrebno izpolnjevati pogoj PCT.
1. Vodeni ogledi gradu:

  • Predstavitveni filmi: (1) o Sevnici, (2) o zgodovini gradu ter (3) o znamenitem arheološkem parku Ajdovski gradec,

  • razstavni in reprezentančni prostori (baročni salon, hodniki in stolp s freskami, poročna in konferenčna dvorana, šolska zbirka, gasilska zbirka, zbirka o izgnancih iz občine Sevnica, prodajna galerija, zbirka o Ajdovskem gradcu, grajska kapela, zbirka krasilne umetnosti Ivana Razborška, zbirka Ogled avtorja Rudija Stoparja, zbirka Kamni govorijo, grajsko lutkovno gledališče, občasne razstave umetnikov…),

    Po končanem ogledu gradu pa se lahko sprostite na pokušini vin in domačih lokalno značilnih dobrot v grajski vinoteki. Na balkončku pred gradom se vam odpre prekrasen pogled na staro mestno jedro Sevnice in dolino reke Save. Sprehodite se lahko tudi po grajskem parku z mogočnimi drevesi, označenimi s tablicami, ter se na energijskih točkah napolnite z energijo. Ogledate si lahko tudi grajski vinograd z grajsko vilo s stilno opremljenim apartmajem in novo urejeno Klet modre frankinje ter znamenito Lutrovsko klet na vzhodnem pobočju gradu.

2. Tematska pot Gozd je kultura

Grad Sevnica in Lutrovska klet sta kulturna spomenika, Grajski park in Grajski gozd pa sta zaščiteni naravni vrednoti, ki s številnimi in tudi posebnimi drevesi ponujata poleg občudovanja tudi možnosti učenja in izobraževanja o gozdu. Različne vsebine o drevesih, drevesnih vrstah, delih dreves in vlogi dreves za ljudi, živali in naravo se združujejo v tematski poti na Gradu Sevnica, imenovani »Gozd je kultura«. Pričetek in zaključek krožne poti je na spodnjem parkirišču (makadamsko parkirišče za avtodome in avtobuse) pod Gradom Sevnica. Pot je označena, lahko pa jo obiščete sami ali z vodnikom.

3. Grajsko lutkovno gledališče Sevnica

izvaja lutkovne in ustvarjalne delavnice in animacije, lutkovne predstave, predstavitve za najmlajše.

4. Grajski vinograd

na terasah grajskega pobočja raste 500 trt modre frankinje - možnost zakupa botrstva trt – kot boter sodelujete pri rezatvi in trgatvi s pogostitvijo in kulturnim programom, prejmete steklenico grajske krvi, darilo in možnost ugodnejše uporabe grajske vinoteke.

5. Klet modre frankinje

Klet modre frankinje se nahaja v grajski vili nad grajskim vinogradom in je promocijsko-degustacijski prostor, namenjen predstavitvi in promociji modre frankinje kot najbolj kakovostne rdeče vinske sorte v vinorodni deželi Posavje. S tem si modra frankinja še dodatno utrjuje mesto v Sevnici, Posavju, krepi identiteto, obenem pa ponuja možnosti za še boljšo ponudbo vinsko-kulinaričnih produktov. V kleti so predstavljene modre frankinje iz vseh vinorodnih okolišev, kjer pridelujejo modro frankinjo, tudi iz tujine, omogočen je voden ogled kleti ter nakup modrih frankinj.

6. Grajska vinoteka 

ponuja pester izbor vin in prigrizkov, vodene pokušine in nakup izbranih vin in salam, najem za pogostitve, srečanja…

7. Grajska prodajalna

V sprejemnici gradu se nahaja tudi grajska prodajalna s pestrim izborom uporabnih izdelkov (tudi spominkov) in pridelkov v okviru blagovne znamke »Visit Sevnica« (majice, kape, magnetki, razglednice…), izbrani pa v okviru blagovne znamke »First Lady« (modra frankinja, salama, čokoladice, pralineji, kreme, unikatne skodelice…).

8. Grajski park

Rekonstruiran renesančno-baročni park s pohodnimi potmi, kamnitimi plastikami, označenimi energijskimi točkami in mogočnimi drevesi.

9. Grajske poroke

Veličastni poročni obredi, v toplejših mesecih so najlepše veličastne poroke v grajskem parku.

Veličastni poročni obredi:

PROTOKOL 1: Veličastna grajska poroka v poročni dvorani (sprejem in nagovor Barona Moscona v spremstvu viteza, grajska straža, 1 x penina, odpiranje penine in postrežba, priprava prostora, simbolično darilo, dostop do vseh prostorov gradu za fotografiranje)

PROTOKOL 2: Veličastna grajska poroka v grajskem parku (sprejem in nagovor Barona Moscona v spremstvu viteza, grajska straža, 1 x penina, odpiranje penine in postrežba, priprava prostora, simbolično darilo, dostop do vseh prostorov gradu za fotografiranje)

PROTOKOL 2 MINI: Veličastna grajska poroka v parku (priprava prostora – do 20 stolov, grajska straža, uradni del poroke, simbolično darilo, dostop do vseh prostorov gradu za fotografiranje)

PROTOKOL 3: Veličastna velika grajska poroka v parku (poseben svečani protokol v spremstvu grajske gospode (vsaj 4 pari), fanfare, grajski glasnik, uradni del poroke in nagovor Barona Moscona v spremstvu viteza, povzdignjenje ženina v viteza, 1 x penina, odpiranje penine s sabljo – vitez, poročni ples grajske gospode, simbolično darilo + steklenica grajskega vina Grajska kri, poročna fotografija grajske gospode z mladoporočencema, priprava prostora, ozvočenje, grajska straža, dostop do vseh prostorov gradu za fotografiranje)

Cenik storitev za veličastne poročne obrede in dodatno ponudbo najdete na www.kstm.si/ceniki.html pod prvo točko.

10. Programi za otroke

Otrokom s posebnimi zgodbami in s pomočjo igre predstavimo življenje na Gradu Sevnica v času 17. stoletja, ko je na gradu živel baron Moscon in njegovo spremstvo): Animirani ogledi z baronom Mosconom in njegovim spremstvom, lutkovne in ustvarjalne delavnice, grajske igre, Grajski dan doživetij za otroke in družine, Učna ura Primoža Trubarja,....

11. Prireditve

Grad je prizorišče različnih kulturnih dogodkov skozi celo leto: tradicionalni Radogost večeri vsako prvo sredo v mesecu ter odprtja razstav zadovoljijo ljubitelje umetnosti, poleti pa sklop prireditev »Sevniško grajsko poletje« s koncerti, predstavami, igrami in ostalim kulturnim dogajanjem popestri vsakdan domačinom in gostom od drugod).

12. Pogostitve

Izbrana lokalno značilna kulinarika in pogostitve na različne načine (od narezkov, prigrizkov do obilnejših cateringov, kosil, večerij ipd.)) po predhodnem dogovoru.

13. Konferenčni turizem

Možnost najema prostorov, opremljenih s tehnično opremo za sestanke, srečanja, konference, predavanja, koncerte itd.). Ob najemu prostorov vam lahko ponudimo izbrano lokalno značilno kulinariko in pogostitve na različne načine (od narezkov, prigrizkov do obilnejših cateringov, kosil, večerij ipd.) po predhodnem dogovoru.

13. Postajališče za avtodome

Na označenem parkirišču pod gradom je urejeno in brezplačno dostopno postajališče za avtodome (PZA) z vso potrebno infrastrukturo – električnimi priključki z zunanjimi vtičnicami, vodovodni in kanalizacijski priključek (izpust za odliv fekalij)).


ODPIRALNI ČAS

1. april – 31. oktober

ponedeljek | za napovedane skupine nad 10 oseb vsaj 24 ur pred prihodom na 031 344 916 Annemarie

torek-petek | 12.00 - 18.00

(vodeni ogledi 12.30, 14.30 in 16.30)

sobota, nedelja in prazniki | 10.00 - 18.00

(vodeni ogledi 10.30, 12.30, 14.30 in 16.30)

marec, november, december:

ponedeljek-četrtek | za napovedane skupine nad 10 oseb vsaj 24 ur pred prihodom na 031 344 916 Annemarie

petek, sobota, nedelja in prazniki | 15.00 - 18.00


Grad je odprt ob praznikih, razen na 1. januar, 2. januar, 1. november, 24. december, 25. december in 31. december. V mesecu januarju in februarju je grad zaprt.

Izven odpiralnega časa je za vodene oglede in nakupe izdelkov grad odprt samo za vnaprej najavljene skupine (nad 10 oseb) po predhodnem dogovoru na tel. 031 344 916 ali 07 81 65 462.

Ogled notranjosti gradu je mogoč samo v spremstvu turističnega vodnika.

Fotografiranje v notranjosti gradu ni dovoljeno oz. je dovoljeno le za vnaprej dogovorjene namene s soglasjem upravljavca KŠTM Sevnica!


 

Objekt je opremljen z:

Avtomatski defibrilatorBrezplačni internetInduktivna zanka

Osnovni podatki:
Naslov: Grad Sevnica, Cesta na grad 17, 8290 Sevnica
Telefon: 031 344 916 ali 07 81 65 462 ali 051 680 289
E-pošta: annemarie.culetto@kstm.si in eva.urh@kstm.si
Facebook: Grad Sevnica

Lastnik objekta:
Občina Sevnica
, Glavni trg 19a, 8290 Sevnica

Upravljavec objekta:
Javni zavod KŠTM Sevnica
, Glavni trg 19, 8290 Sevnica, ID za DDV: SI59571098