Javni zavod za kulturo, šport, turizem
in mladinske dejavnosti Sevnica

Grad Sevnica

Grad Sevnica stoji na razglednem griču nad starim mestnim jedrom Sevnice. Na mestu sedanjega je nekoč stal grad, ki je bil verjetno sezidan v prvi polovici 12. stoletja. Prvič je pisno omenjen leta 1309 kot »castellum Liechtenwalde«. V času hrvaško-slovenskega kmečkega upora leta 1573 se je za razliko od mnogih drugih izognil uničenju. V tem obdobju je bila na grajskem pobočju verjetno zgrajena tudi Lutrovska klet, ki naj bi jo občasno obiskoval Jurij Dalmatin (ok. 1547 – 1589), ki je kot prvi v celoti v slovenščino prevedel sveto pismo. Klet je kasneje postala grobnica nekaterih sevniških graščakov. Danes v njenih akustičnih prostorih potekajo glasbeni koncerti in druge prireditve.

V zadnjih letih so bila na gradu in njegovi okolici opravljena številna prenovitvena dela, tako da grad in staro mestno jedro pod njim predstavljata čudovito srednjeveško veduto. Grad Sevnica je osrednji kulturni, zgodovinski, politični in protokolarni objekt v občini Sevnica ter obenem središče kulturnega dogajanja.

Grad Sevnica ponuja edinstvena grajska doživetja za vse generacije.

Ponudba Gradu Sevnica

1. Vodeni ogledi gradu:

  • Predstavitveni filmi: (1) o Sevnici, (2) o zgodovini gradu ter (3) o znamenitem arheološkem parku Ajdovski gradec,

  • razstavni in reprezentančni prostori (baročni salon, hodniki in stolp s freskami, poročna in konferenčna dvorana, šolska zbirka, gasilska zbirka, zbirka o izgnancih iz občine Sevnica, grajska kapela, zbirka krasilne umetnosti Ivana Razborška, zbirka Ogled avtorja Rudija Stoparja, zbirka Kamni govorijo, grajsko lutkovno gledališče, občasne razstave umetnikov…). Po končanem vodenem ogledu notranjosti gradu si lahko ogledamo še grajski park z vilo in grajskim vinogradom s trtami modre frankinje ter znamenito Lutrovsko klet na vzhodnem pobočju gradu.

    Po končanem vodenem ogledu gradu se lahko sprostite na pokušini vin v grajski vinoteki, na pijači ali slaščici v grajski kavarni ali terasi pred gradom, ki vam ponuja prekrasen pogled na staro mestno jedro Sevnice in dolino reke Save. Sprehodite se lahko tudi po grajskem parku z mogočnimi drevesi, označenimi s tablicami, kakor so tudi označene energijske točke, kjer se lahko napolnite z močno zemeljsko energijo.

2. Grajsko lutkovno gledališče Sevnica

Lutkovne in ustvarjalne delavnice in animacije, lutkovne predstave, predstavitve za najmlajše.

3. Grajski vinograd

Na terasah grajskega pobočja raste 500 trt modre frankinje - možnost zakupa botrstva trt – kot boter sodelujete pri rezatvi in trgatvi s pogostitvijo in kulturnim programom, prejmete steklenico grajske krvi, darilo in možnost ugodnejše uporabe grajske vinoteke.

4. Grajska vinoteka

Pester izbor vin in prigrizkov, vodene pokušine in nakup izbranih vin in salam, najem za pogostitve, srečanja...

5. Grajska prodajalna

V sprejemnici gradu se nahaja tudi grajska prodajalna s pestrim izborom uporabnih izdelkov (tudi spominkov) in pridelkov v okviru blagovne znamke »Visit Sevnica« (majice, kape, magnetki, razglednice...), izbrani pa v okviru blagovne znamke »First Lady« (modra frankinja, salama, čokoladice, pralineji, kreme, čaji, unikatne skodelice...).

6. Kavarna Graščakova hči

Ponudba odlične kave, piva, vin, sladic...

7. Grajski park

Rekonstruiran renesančno-baročni park s pohodnimi potmi, kamnitimi plastikami, označenimi energijskimi točkami in mogočnimi drevesi.

8. Grajske poroke

Veličastni poročni obredi, v toplejših mesecih so najlepše veličastne poroke v grajskem parku.

9. Programi za otroke

Otrokom s posebnimi zgodbami in s pomočjo igre predstavimo življenje na Gradu Sevnica v času 17. stoletja, ko je na gradu živel baron Moscon in njegovo spremstvo: Animirani ogledi z baronom Mosconom in njegovim spremstvom, lutkovne in ustvarjalne delavnice, grajske igre, Učna ura Primoža Trubarja,...

10. Prireditve

Grad je prizorišče različnih kulturnih dogodkov skozi celo leto: tradicionalni Radogost večeri vsako prvo sredo v mesecu ter odprtja razstav zadovoljijo ljubitelje umetnosti, poleti pa sklop prireditev »Sevniško grajsko poletje« s koncerti, predstavami, igrami in ostalim kulturnim dogajanjem popestri vsakdan domačinom in gostom od drugod.

11. Grajske pojedine

Posebno doživetje, na katerem jeste z rokami, kjer ponoči gorijo le sveče, na mizah ni prtov, pijete iz glinenih kozarcev.... Tudi obnašanje za mizo je lahko primerno časom pred mnogimi stoletji, zato je dovoljeno vse, kar se v današnjih časih za mizo ne spodobi...

12. Konferenčni turizem

Možnost najema prostorov, opremljenih s tehnično opremo za sestanke, srečanja, konference, predavanja, koncerte itd. Ob najemu prostorov vam lahko ponudimo odlično lokalno kulinariko in pogostitve na različne načine (od narezkov, prigrizkov do obilnejših cateringov, kosil, večerij ipd.).

13. Postajališče za avtodome

Na označenem parkirišču pod gradom je urejeno in brezplačno dostopno postajališče za avtodome (PZA) z vso potrebno infrastrukturo – električnimi priključki z zunanjimi vtičnicami, vodovodni in kanalizacijski priključek (izpust za odliv fekalij).

Odpiralni čas Gradu Sevnica

od 1. aprila do 31. oktobra:
Ponedeljek
: voden ogled ali nakup izdelkov je možen za skupine
nad 10 oseb po predhodni najavi na tel. 051 680 289 - vsaj 1 dan pred ogledom)

Torek - petek: 12.00 - 18.00
(začetne ure vodenih ogledov ob 12.30, 14.30 in 16.30)
(guided tours start at 12.30, 14.30 and 16.30)

Sobota, nedelja in prazniki: 10.00 - 18.00
(začetne ure vodenih ogledov ob 10.30, 12.30, 14.30 in 16.30)
(guided tours start at 10.30, 12.30, 14.30 and 16.30)16.30)


od 1. novembra do 31. marca:
Ponedeljek-četrtek: voden ogled ali nakup izdelkov je možen za skupine nad 10 oseb po predhodni najavi na tel. 051 680 289 - vsaj 1 dan pred ogledom)
Petek: 15.00 - 18.00
Sobota, nedelja, prazniki: 12.00 - 15.00


Izven odpiralnega časa je za vodene oglede in nakupe izdelkov grad odprt samo za vnaprej najavljene skupine (nad 10 oseb) po predhodnem dogovoru na tel. 051 680 289.

Ogled notranjosti gradu je mogoč samo v spremstvu turističnega vodnika.

Fotografiranje v notranjosti gradu ni dovoljeno oz. je dovoljeno le za vnaprej dogovorjene namene s soglasjem upravljavca KŠTM Sevnica!

Objekt je opremljen z:

Avtomatski defibrilatorBrezplačni internetInduktivna zanka

Osnovni podatki:
Naslov: Grad Sevnica, Cesta na grad 17, 8290 Sevnica
Telefon: 07 81 65 440 ali 051 680 289
E-pošta: grad.sevnica@kstm.si
Spletna stran: www.grad-sevnica.com
Facebook: Grad Sevnica

Lastnik objekta:
Občina Sevnica
, Glavni trg 19a, 8290 Sevnica

Upravljavec objekta:
Javni zavod KŠTM Sevnica
, Glavni trg 19, 8290 Sevnica, ID za DDV: SI59571098

Več informacij o vsebini in ponudbi gradu: www.grad-sevnica.com


Povabilo za opravljanje vodenja na Gradu Sevnica

Grad Sevnica je osrednji zgodovinski, protokolarni, kulturni in turistični objekt v občini Sevnica. Zaradi povečanega obiska predvsem v toplejšem delu leta k sodelovanju vabimo nove vodnike, ki bi nam pomagali predstavljati naš kulturno-zgodovinski biser. V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Sevnica (KŠTM Sevnica) vabimo vse zainteresirane (turistične vodnike in ostale), ki bi želeli izvajati vodenja na Gradu Sevnica, da se nam pridružite.Osnovni pogoji za izvajanje vodenja na Gradu Sevnica: aktivno znanje vsaj enega tujega jezika,komunikativnost,možnost izstavitve računa za opravljeno storitev vodenja.

Dodatne informacije in prijave na tel.: 07 81 61 075 ali 051 680 289 ali po e-pošti grad.sevnica@kstm.si.
Kontaktna oseba je Rok Petančič, skrbnik Gradu Sevnica.