Javni zavod za kulturo, šport, turizem
in mladinske dejavnosti Sevnica

Lisička giba


Športna aktivnost ima veliko pozitivnih učinkov, ker izboljšuje splošno počutje, nas napolni z energijo in nam pomaga ohranjati zdravje. Pomembno pa je, da izberemo aktivnosti, ki so primerne naši starosti, sposobnostim in predvsem želji po spoznavanju novega ali doživljanju nečesa, kar nam je blizu. Vabimo pa vas, da v rekreacijo poskušate vključiti celotno družino.

Zakaj se projekt imenuje Lisička giba? 

Lisička je prikupna žival in je po svojih lastnostih podobna človekovemu značaju. Je zelo prilagodljiva, ima veliko sposobnost hitrega gibanja čez ovire, je aktivna podnevi in ponoči, je zelo telesno močna in hitro najde svojo pot. V občini Sevnica ima lisička posebno mesto, s projektom pa želimo, da bi postala tudi prepoznavni znak gibanja v naši občini.

Nismo pa pozabili na najmlajše. Tudi zanje smo pripravili projekt z naslovom Mini lisička giba, namenjen pa je otrokom do 10. leta starosti, ki bodo zaradi prilagojenih meril laže dosegli simpatično nagrado.

Cilj projekta je, da bi prebivalci občine Sevnica in širše spoznali rekreativne točke v naši občini in se seznanili z dogodki v organizaciji različnih institucij in društev v njej.

Projekt Lisička giba načeloma poteka v obdobju od 1. 1. do 31. 12.. Leto 2020 je bilo drugačno zaradi okoliščin zato je to obdobje podaljšano za 1 leto. Torej sedaj aktivni projekt traja od 1.1.2020 do 31.12.2021.

Navodila za sodelovanje: Pri projektu Lisička giba lahko sodelujete tako, da zbirate žige na posameznih točkah v naši občini. Za osvojitev praktične nagrade, majčke s potiskom motiva Lisička giba, morate v 3 vsebinskih sklopih izmed podanih 5 sklopov zbrati minimalno število točk, za tem pa nam izpolnjeno brošuro do 31. 1. 2022 posredovati na naslov KŠTM Sevnica.

 Image title


Ne ustavite se pri minimalnem številu žigov, ampak jih zbirate še naprej in osvajate dodatne točke. Med še bolj aktivnimi bomo namreč 3 dodatno nagradili.

Projekt je oblikovan v 5 vsebinskih sklopov, in sicer: Sevniška planinska pot – Pot Lojza Motoreta, Vrh pohodne poti, Tematska pot, Športni dogodek in Bazen Sevnica.

Več preberite v brošuri, ki jo lahko kupite po simbolični ceni 1,00 EUR v Turistični agenciji Doživljaj. Vabljeni k aktivnostim projekta in postanite lisička tudi vi.


 

SKLOP: SEVNIŠKA PLANINSKA POT – POT LOJZA MOTORETA

Za osvojitev sklopa Lisička giba je treba zbrati 20, za Mini lisičko giba pa 10 točk. Vsak žig šteje 2 točki. Žig najdete na lokacijah, ki so označene na zemljevidu poti. Seznam lokacij, na katerih so žigi.

Udeležba na poti je brezplačna.

Zemljevid poti je objavljen na spletni strani Planinskega društva Lisca Sevnica: https://pd-lisca.si/index.asp?Page=SevniskaPlaninskaPot

Informacije: PD Lisca Sevnica, Darinka Avguštin, 041 481 697.


Naštete poti:

Sevnica – Okič; čas hoje: 1 h 45 min; žig je na Okiču na hiši pesnika Antona Okiškega Umeka; Vrh pri Boštanju 15

Okič – Leskovec; čas hoje: 4 h; žig je na Leskovcu na vzpetini na križu nad cerkvijo Žalostne Matere Božje

Leskovec – Murnice; čas hoje: 30 min; žig je na Murencah pri spomeniku Janči Mevželj in Milan Majcen

Murnice – Šentjanž; čas hoje: 45 min

Šentjanž – Strašberk; čas hoje: 1 h 45 min; žig je na Strašberku na garaži pri domačiji Gabrijele 48

Strašberk – Tržišče; čas hoje: 1 h 30 min

Tržišče – Makovec; čas hoje: 1 h; žig je na Malkovcu nasproti spomenika – na stebru nadstreška Malkovec 24

Malkovec – Pijana Gora; čas hoje: 1 h 30 min; žig je na Pijani Gori pri 1. zidanici iz smeri Telč; na levi strani ceste

Pijana Gora – Bučka; čas hoje: 1 h 30 min

Bučka – Križe; čas hoje: 1 h 30 min; žig je na Križu na hiši pri odcepu proti Studencu – Gorenje Radulje 47

Križe – Sevnica; čas hoje: 2 h 30 min

Sevnica – Lamperče; čas hoje: 45 min; žig je na Lamperčah pri kmetiji Jazbec, Drožanje 13

Lamperče – Vranje; čas hoje: 1 h 30 min; žig je na Vranju pod Ajdovskim gradcem

Vranje – Zabukovje; čas hoje: 1 h

Zabukovje – Skalica; čas hoje: 1 h 45 min; žig je na Skalici na vrhu vzpetine

Skalica – Planina; čas hoje: 2 h

Planina – Rudenik; čas hoje: 2 h; žig je na Rudeniku ob poti

Rudenik – Ješivc; čas hoje: 2 h; žig je na Ješivcu na vrhu vzpetine

Ješivc – Lisca; čas hoje: 1 h; žig je na Lisci pri Tončkovem domuSKLOP: VRH POHODNE POTI

Za osvojitev sklopa je treba osvojiti vsak vrh najmanj enkrat in za Lisičko giba zbrati 30 točk. Za Mini lisičko giba pa 16 točk. Vsak žig šteje 2 točki. Ob osvojitvi vrha je nujen tudi vpis v knjigo, ki je v koči oziroma škatli. Za pridobitev zadostnega števila točk je treba vrh obiskati večkrat. Žig najdete v koči oziroma škatli s knjigo. Udeležba na poti je brezplačna.

JEŠIVC

je 934 metrov visoki vrh in je vzporedni hrib ob Lisci. Z odličnim razgledom z vrha se razpre pogled na Kamniško-Savinjske Alpe.

Opis poti na Ješivc iz smeri Lisca (za ogled kliknite na povezavo).

LISCA

je razgledni vrh na 948 metrih nadmorske višine, in sicer severno od Sevnice. Z vrha, na katerem je meteorološka radarska postaja, je lep razgled na Posavsko-zasavsko hribovje, del Dolenjske, kjer se lepo vidijo Gorjanci, lep je tudi pogled na daljno Notranjsko, kjer nad prostranimi gozdovi izstopa Snežnik. Ob lepem vremenu se vidijo tudi Julijci, v katerih je najvišji vrh Triglav, pa tudi Kamniško-Savinjske Alpe, del Karavank in drugo.

LOVRENC

s suhimi travniki sredi gozdne krajine poraščen 722 metrov visoki vrh s cerkvijo sv. Lovrenca, je ob planinski poti med Velikim Kozjim in Lisco. Območje Lovrenca je del biosfernega območja Kozjansko in Obsotelje in je botanična naravna vrednota državnega pomena. Velik naravovarstveni pomen mu daje mešanica rastlinskih vrst, od alpskih do toploljubnih ilirskih. Lovrenc je najbolj znan po naravnem rastišču enega izmed rastlinskih simbolov planinstva – clusijevem svišču (Gentiana clusii).

Opis poti na Lovrenc iz smeri Okroglice (za ogled kliknite na povezavo).

SKALICA 

je manj znani vrh na zahodnem delu Bohorja. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico, je lep pogled proti jugu in zahodu, kjer lepo vidimo okoliško hribovje.

Opis poti na Skalico iz smeri Mrzla planina (za ogled kliknite na povezavo).

VELIKO KOZJE 

je vrh zahodno od Zidanega Mosta. Z vrha, ki ima vpisno skrinjico, je lep razgled na Zasavsko in Posavsko hribovje, ob lepem vremenu pa vidimo Julijce, Kamniške in Savinjske Alpe, del Karavank s Peco in Uršljo goro ter Pohorje, Boč in Donačko goro.

Opis poti na Veliko Kozje iz smeri Lovrenc (za ogled kliknite na povezavo).SKLOP: TEMATSKA POT

V sklopu Lisička giba, ki ga izpolnjujete odrasli, morate zbrati 4 točke, v sklopu Mini lisička giba pa 2 točki. Vsak žig šteje 2 točki. Žig je mogoče dobiti na infotočki le na organizirani dan pohoda. Ceno udeležbe na poti določi organizator dogodka.


GOZD JE KULTURA

Tematska pot Gozd je kultura je 800 metrov dolga krožna pot okoli sevniškega gradu. Začetek in konec poti sta na makadamskem parkirišču pod gradom. Na poti med drugim spoznate biotsko raznovrstnost 36 vrst dreves, profil gozdnih tal, vinsko trto, grajski park z drevesi, starimi tudi več kot 200 let, grajski čebelnjak, se pogovarjate po gozdnem telefonu in okusite, kaj nastane, kadar moči združijo zeleni deli rastlin, voda, ogljikov dioksid in sončna svetloba. Spoznate, da gozd JE kultura. In da je še veliko več kot to. Dovolite, da vas zapelje s svojo veličino.

Organizator organiziranega ogleda je KŠTM Sevnica.Dogodek, ki je predviden na dan zemlje (22. aprila) in ob svetovnem dnevu hoje (25. oktobra). Informacije: Annemarie Culetto, 031 344 916.

POHOD PO NARAVOSLOVNI POTI AZALEJA BOŠTANJ

Izpred zbirnega mesta (TVD Boštanj) se odpravimo proti nekdanjemu perišču, ogledamo si zapuščeni kamnolom, obiščemo ostanke graščine Sawenstein in kapelo sv. Nikolaja. Pot nas vodi do ostankov starega gradu. Nato se spustimo v dolino apneniškega potoka, nadaljujemo pot na Apnenik in skozi Vetrnik na Gavge, kjer je rastišče rumenega sleča (Azalea pontica). Pot končamo na izhodišču.

Organizator organiziranega ogleda poti je Turistično društvo Boštanj. Tradicionalni pohod je organiziran prvo soboto v juniju. Informacije: Aleš Grmovšek, 031 655 936.

POHOD AZALEJA, VRHEK

Na Vrhku pri Tržišču je eno izmed treh večjih naravnih rastišč azaleje pontice oziroma rumenega sleča v Sloveniji, ki spada med zaščitene rastline. Pohod se začne pri pletenki velikanki v Tržišču, nato pa se vsako leto po drugi poti odpravimo proti Vrhku. Vmes pripravimo doživljajske točke, na katerih se predstavijo stare obrti, zeliščarji, čebelarji, ljudski pevci in godci, degustacijske točke, ob koncu pohoda pa vse pohodni čaka še topel obrok. Pohod slovi po dobri organizaciji in pristnem stiku pohodnikov z domačini, ki v prireditev vložijo veliko truda.

Organizator organiziranega ogleda poti je Turistično društvo Tržišče. Organiziran tradicionalni pohod do rastišča te naše lepotice je ob njenem cvetenju, ki je vključeno v evropsko ekološko omrežje Natura 2000 in je navadno prvo ali drugo soboto maja.

POHOD PO KREKOVIH STEZICAH

Začetek pohoda je izpred cerkve v Šentjanžu. Pot je posvečena znanemu duhovniku, sociologu, pisatelju in časnikarju Janezu Evangelistu Kreku, ki ga je pot velikokrat vodila v naš kraj, k prijatelju, takratnemu župniku. Speljana je po gozdni poti do Rovinj, mimo stare »preše« na križišču, mimo vinogradov do Murnic in naprej do najvišje točke krajevne skupnosti Šentjanž Leskovec, ki ga je TZS leta 2005 razglasila za najlepšo hribovsko vas v Sloveniji. Od tam se pot nadaljuje po gozdu do Brunka, po slemenu do Goreljc in Novega Grada ter mimo Nežnic, ko pridemo do najnižje točke krajevne skupnosti Šentjanž, do Pekla. Sledi vzpon do Homa, nato pa pot nadaljujemo naprej do Brinja in po travniških kolovoznih poteh do Šentjanža, kjer je cilj našega pohoda – v Šentjanžu.

Organizator organiziranega pohoda je Turistično društvo Šentjanž. Pohod organiziramo vsako leto tretjo soboto maja. Informacije: Vesna Perko, 031 406 955.

RUDARSKA TEMATSKA POT TK PAV

Rudarska tematska pot Tk pav je lahko krožna ali enosmerna. Leta 2012 je bila razglašena za najtematsko pot v Posavju. Povezuje krajevno skupnost Šentjanž in Krmelj. Rdeča nit poti je premogovništvo v povezavi z drugimi naravnimi in zgodovinskimi danostmi tega območja. Po poti vas vodi »knapec«, sicer tudi simbol OŠ Krmelj.

Start poti je v Šentjanžu, na Vidmu, kjer stoji tudi prva velika opisna tabla. Pot se nadaljuje mimo duglazije (Douglasova jelka) do Črne mlake, kot se imenuje jezerce sredi pragozda, ki je nastalo na območju dnevnega kopa. Naslednja točka z opisom je pri vzpenjači, s katero so nekdaj tovorili premog. Pot se nadaljuje do reke Hinje, kjer stoji peta opisna tabla. Trasa se konča v Krmelju. Vabimo vas, da se med potjo zazrete tudi skozi štiri gozdna okna, ki vas bodo pričakala na poti.

Organizator organiziranega ogleda poti je Turistično društvo Šentjanž. Tradicionalno se pohod po tej poti vsako leto zgodi ob junijski polni luni. Informacije: Cveta Jazbec, 031 825 053.

JURKOVA UČNA POT

Jurkova učna pot na Lisci je 2,2 kilometra dolga krožna pot po obronkih Lisce, ki ponuja izjemne poglede po dolini Save, proti Laškemu na eni in Zagrebu na drugi strani. Na poti srečate za to območje značilne živalske vrste, kot so ptice in žuželke, ter rastlinske vrste, vse od dreves, grmičevja do zdravilnih zelišč in rastlin, spoznate pomen opraševanja, učitelja Blaža Jurka, po katerem je pot dobila tudi ime, in zgodovino prve planinske koče na Lisci. Priporočamo primerno pohodniško obutev in okrepčilo z Jurkovim praženjakom ter domačim zeliščnim čajem, ki vam ga postrežejo v Tončkovem domu.

Organizator organiziranega pohoda je KŠTM Sevnica. Pohod po tej poti organizira zadnjo nedeljo avgusta. Informacije: Annemarie Culetto, 031 344 916.

POHOD PO POTEH MILANA MAJCNA

Pot po poteh Milana Majcna se začne pri spomeniku v središču Šentjanža in se nadaljuje naravnost proti zaselku Češnjice do OŠ Milana Majcna Šentjanž. Od tam vodi pot mimo pokopališča, po kolovozu do bližnje Birne vasi in skozi Gomilo do glavne ceste. Tam prečkamo in nadaljujemo po asfaltu vse do Koluderja. Od Knezove domačije hodimo naprej po travniških stezah do rečice Hinje in se po kilometru prijetne poti obrnemo desno v vas Hinje. Tam bomo ob cesti opazili mejni kamen iz časov, ko si je okupator razdelil naše ozemlje. V vasi Hinje krenemo levo po makadamski poti do Primštala in gremo na križišču za smerokazom Kal ter nato proti Rupi. Od tam se pot obrne skrajno desno in strmo v hrib proti Murnicam. Kmalu prispemo na vrh. Še streljaj proti Leskovcu in pod krošnjo dreves opazimo doprsna kipa, ki sta delo domačina, kiparja Julijana Renka. Izpred spomenika se lahko spustimo po asfaltni cesti navzdol proti Šentjanžu, mimo stare preše po planinski poti na levo v gozd. Po desetih minutah hoje navzdol pridemo do kmetije. Mimo dvorišča se podamo do glavne ceste in že zagledamo zvonik šentjanške cerkve. Po glavni asfaltni cesti nadaljujemo po pločniku do Šentjanža in krog je sklenjen.

Organizator organiziranega pohoda je Turistično društvo Šentjanž. Pohod je tradicionalno organiziran na oktobrsko soboto, ki je datumsko najbliže 29. oktobru, ko je v Murnicah potekal junaški bolj Milana Majcna in Jančija Mevžlja, ki jima je pot tudi posvečena. Informacije: Petra Majcen, 041 392 567.SKLOP: ŠPORTNI DOGODEK

V sklopu Lisička giba, ki ga izpolnjujete odrasli, morate zbrati 6 točk, v sklopu Mini lisička giba pa 3 točke. Če se dogodka udeležite kot aktivni udeleženec, šteje žig 2 točki. Če se dogodka udeležite kot obiskovalec, pa 1 točko. Žig dobite na infotočkah na dogodku. Ceno udeležbe na dogodku določi organizator dogodka.


KOLESARSKI MARATON

Maraton poteka po 2 trasah (mali maraton in posavski izziv). Mali maraton je krajši in je primeren za večino kolesarjev in družine. Trasi potekata ob Savi in sta v celoti asfaltirani. Od vasi Kompolje do Boštanja vozimo po namenski kolesarski poti. Prireditev ves čas poteka ob rednem cestnem prometu, brez zapore cest. Udeležba na prireditvi je na lastno odgovornost z upoštevanjem cestnoprometnih predpisov.

Pot malega maratona je: Sevnica, Orehovo, Breg, Loka pri Zidanem Mostu, Radeče, železniška postaja – obrat, Loka pri Zidanem Mostu, Breg, most, Šmarčna, Kompolje, Boštanj, Sevnica = 28 kilometrov, 150 metrov nadmorske višine.

Pot posavskega izziva je: Sevnica–Radeče–Budna vas–Šentjanž–Krmelj–Tržišče–Dolenji Boštanj–Blanca–Trnovec–Zabukovje–Orešje–Sevnica = 75 kilometrov, 1300 metrov nadmorske višine.

Organizator dogodka je Kolesarsko društvo Sevnica. Kolesarski maraton poteka zadnjo nedeljo maja. Dogodka se lahko udeležite kot aktivni udeleženec ali obiskovalec. Informacije: Domen Malus, 040 805 655.

KOLO FEST SEVNICA

Dogodek poteka na Lisci in je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Teoretični del zajema seminar na temo kolesarstva, praktični del pa izobraževanje na temo varne udeležbe kolesarja v naravi.

Organizator dogodka je KŠTM Sevnica. Kolo fest poteka maja. Dogodka se lahko udeležite kot aktivni udeleženec ali obiskovalec. Informacije: KŠTM Sevnica, 07 81 61 070.

PLANINSKI MARATON

Dogodek je pohodno-rekreativni. Izbirate lahko med 4 pohodnimi "trail" potmi od 6 do 45 kilometrov, ki potekajo pretežno po Sevniški planinski poti, markirani obhodnici po območju občine Sevnica.

Start in cilj pohodov je pri Športnem domu Sevnica. Poti vodijo pretežno po markiranih planinskih poteh po gozdovih, travnikih, grebenih s čudovitimi razgledi, mimo izjemnih kulturnih in naravnih znamenitosti, med katerimi je glavna posavski biser Lisca. Ob poteh bodo okrepčevalnice, popestrene s kulturnim programom, animacijami za najmlajše in drugim.

Organizator dogodka je Planinsko društvo Lisca Sevnica. Planinski maraton poteka avgusta. Dogodka se lahko udeležite kot aktivni udeleženec ali obiskovalec.

SKOK NA LISCO

Od starta v Sevnici do letečega starta (dolžina 7 kilometrov) na cesti Sevnica–Radeče kolona kolesarjev vozi po cestnoprometnih predpisih v zaprti vožnji za spremljevalnim vozilom s približno hitrostjo 28 kilometrov na uro. Na lokalni cesti Breg–Jurklošter (odcep Okroglice) je leteči start na 9,3 kilometra dolgi progi z višinsko razliko 700 metrov. Od letečega starta do parkirišča pred Tončkovim domom na Lisci vožnja poteka ob popolni zapori prometa za druge udeležence. Proga je v celoti asfaltirana.

Organizator dogodka je Kolesarsko društvo Sevnica. Skok na Lisco poteka zadnjo nedeljo avgusta. Dogodka se lahko udeležite kot aktivni udeleženec ali obiskovalec. Informacije: Domen Malus, 040 805 655.

SEVNIŠKA 10KA

Tekaški dogodek poteka na ravninski trasi ob Savi v Sevnici. Tek poteka v več starostnih kategorijah (od 6 let naprej) in dolžinah (300–10.000 metrov).

Organizator dogodka je KŠTM Sevnica. Sevniška 10ka poteka septembra. Dogodka se lahko udeležite kot aktivni udeleženec ali obiskovalec. Informacije: KŠTM Sevnica, 07 81 61 070.

EVROPSKI TEDEN ŠPORTA

Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. K projektu smo se pridružili tudi v občini Sevnica. Koledar dogodkov je oblikovan na podlagi prijavljenih dogodkov, ki jih predstavniki društev posredujejo na upravo KŠTM Sevnica, ta pa objavi koledar dogodkov v lokalnih medijih.

Organizator dogodka so posamezna društva v občini. Evropski teden športa poteka v Sloveniji v drugi polovici septembra. Aktivnosti se lahko udeležite kot aktivni udeleženec. Informacije: KŠTM Sevnica, 07 81 61 070.

NAVIJAŠKA IZKUŠNJA NA TEKMOVANJU

V občini Sevnica poteka več tekmovanj. Projekt zajema izkušnjo na tekmah Kluba malega nogometa (članska selekcija ob petkih zvečer v Športni dvorani Sevnica), Rokometnega kluba Sevnica (članska selekcija ob sobotah zvečer v Športni dvorani Sevnica), Društva borilnih veščin Ippon Sevnica (maj in november v Športnem domu Sevnica), Kluba borilnih veščin Sevnica (oktober v Športnem domu Sevnica).

Organizator dogodkov so posamezna društva v občini, udeležite pa se jih lahko kot obiskovalec.SKLOP: BAZEN SEVNICA

Bazen Sevnica je začel delovati leta 1986. Leta 2019 je bil v celoti prenovljen. Ima veliki plavalni bazen (50 x 22 metrov) in mali bazen (8,8 metra). Športni objekt je namenjen rekreativnemu plavanju, v njem lahko igrate vaterpol, skačete v vodo, organizirajo pa tudi vodno aerobiko, igre v vodi in plavalni tečaj.

V sklopu Lisička giba, ki ga izpolnjujete odrasli, morate zbrati 6 točk, v sklopu Mini lisička giba pa 4 točke. Vsak žig šteje 2 točki. Za pridobitev zadostnega števila točk je potreben večkratni obisk bazena. Žig dobite pri blagajni bazena. Prvi obisk je brezplačen, vsak naslednji pa se obračuna po veljavnem ceniku.

Upravljavec objekta je KŠTM Sevnica. Dejavnosti se lahko udeležite kot aktivni udeleženec. Informacije: KŠTM Sevnica, 07 81 61 070.

Vse informacije pri organizatorju projekta: Petra Biderman, 031 703 982.