Javni zavod za kulturo, šport, turizem
in mladinske dejavnosti Sevnica

Vedenjske odvisnosti

Samopoškodovalno vedenje - izraz čustvene bolečine

Ko duša tako boli, da jo lahko utiša le fizična bolečina. V predavanju se bomo v začetku posvetili opisu značilnosti in funkcij samopoškodovalnega vedenja. Katere simptome je potrebno prepoznati kot kriterij za ustrezno diagnozo in kateri so dejavniki tveganja. Kako sistemska terapija gleda na samopoškodovalno vedenje. Za konec bomo predstavili tudi primer iz resničnega življenja ter kako poteka ustrezna psihoterapevtska obravnava.

Predavanje vodi, Jelena Richter, mag. psihologije in specializantka sistemske družinske terapije

Gledanje v ekran je moja največja strast!

Živimo v času, ko vsi veliko časa preživimo pred ekrani, še posebej odkar se je po svetu razširila epidemija. Telefon, tablica, računalnik, televizija... socialna omrežja, internet, računalniške igre. Vse to lahko veliko doprinese k naši kvaliteti življenja, če ob tem uspemo opravljati tudi druge vsakodnevne aktivnosti in vzdrževati dobre odnose z našimi bližnjimi. Kdaj pa gledanje v ekran postane problematično? Kaj pomeni odvisnost od interneta, računalniških iger, tehnologije? Kako razmišlja oseba s tovrstno odvisnostjo in kako se počuti? Kdo in kako ji lahko pomaga ponovno zaživeti polno življenje?

Vabljeni k ogledu prispevka, ki ga je pripravila mag. psihologije in specializantka realitetne psihoterapije Saša Žuntar.

Stradam se, prenajedam se, v sebi pa kričim.

Marsikdo misli, da se za motnjami hranjenja skriva motiv obvladovanja telesne teže, vendar gre pri motnjah hranjenja za kombinacijo različnih dejavnikov. Ti dejavniki vodijo v obseden odnos do hrane, predvsem pa gre pri vsem tem za namen obvladovanja globljih čustvenih stisk posameznika.

Motnje hranjenja so kompenzacijsko orodje, ki trpečega odmaknejo od čustvenih pretresov - prehranjevalna motnja je tako rekoč poskus sporočanja nerazrešene bolečine, ki jo posameznik nosi v sebi.

V nadaljevanju bomo izvedeli več o:

  1. kako prepoznati motnje hranjenja,

  2. kaj jih najpogosteje povzroča,

  3. kako si lahko pomagamo sami. 

Predavateljica, Marina Noč, specializantka psihodinamske psihoterapije

Image title